Groep 1 les 17

Radio/TV verslaggever

Theo Witlox en Chantal kwamen naar de Woonmensen toe om een gastles te verzorgen over hoe het is om radio of t.v. verslaggever te zijn. Beiden werken ze bij RTV Apeldoorn als vrijwilliger. De jongste vrijwilliger is 14 jaar oud en de oudste is 90 jaar oud. RTV Apeldoorn wordt gerund door vrijwilligers.

Theo vroeg aan ons of we wisten wat RTV Apeldoorn is en wat het verschil is tussen regionale, lokale en nationale tv/ radio omroepen. Ook vroeg Theo ons wat het verschil is tussen commerciële (veel reclames/ commercie) en publieke omroepen (subsidie/ geld van de overheid). Een aantal kinderen wist wat het verschil was. Chantal wilde van ons weten hoe je een interview kan voorbereiden en veel kinderen wisten het verschil tussen open en gesloten vragen en W5H (wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe).

We werden in groepjes gesplitst en gingen ons interview voorbereiden. We konden kiezen uit de volgende onderwerpen/ gasten:
1. Jelle Reitsma (Apeldoorn in de Tweede Wereldoorlog)
2. Marco Wenszkowski (gemeenteraadslid van D66)
3. Anke Schrooten (gids van Apenheul)
4. Rogier van der Poel (projectbegeleider van een fietsenwerkplaats)
5. Lieke van der Palen (zelfstandig ondernemer van een eigen bedrijf)

Iedereen was actief en serieus bezig en de rollen werden verdeeld bij het afnemen van een interview: er werd druk overlegd. Wie stelt de vragen? Welke 2 mochten de camera bedienen? Wie mocht de geluidsopnames maken? Zeer geconcentreerd werden de interviews afgenomen, opgenomen op video en er geluidsopnames van gemaakt. Een aantal kinderen was zeer enthousiast en één leerling gaf aan dat hij het erg leuk vond om de camera te bedienen….dus wie weet, wordt hij wel cameraman later.
Ondertussen werden er woordwebs/mindmaps gemaakt over een aantal interviews en werd er door 2 groepjes hints en pictionary gedaan. 

We sloten af met een groepsyell die werd opgenomen door Theo. Bedankt Theo en Chantal voor de leuke, actieve en leerzame les! Wij kunnen niet wachten totdat de interviews worden uitgezonden!
Jelle, Marco, Anke, Rogier en Lieke bedankt dat wij jullie mochten interviewen en voor jullie medewerking! 


Klik hier voor de foto's van deze les.