Groep 1 les 2

Dierverzorger

Groep 1 had op zondag 11 september haar 2-de les.
Een les Dierenverzorging.
Wat doet nu een dierenverzorger?
Wat eten de dieren allemaal?
Hoe houdt je een dier gezond?
Waaraan kun je zien of een dier ziek is of niet?
Weet jij welk hoopje poep van welk dier is?
Dat gingen we allemaal leren onder begeleiding van Myrthe.

Eerst liepen we vanuit de woonmensen naar het centrum en daar stapten we op de bus. Na een korte busrit en wandeling kwamen we aan bij kinderboerderij Malkenschoten. Myrthe ontving ons hartelijk en we werden meteen aan het werk gezet. We kregen 4 opdrachten die te maken hadden met dierenverzorging.

• Zo stonden er op een hooibaal een paar bordjes. Op elk bordje lag een hoopje poep van een dier. Ook hadden we foto’s van dieren. Deze foto’s moesten we neerleggen bij het juiste hoopje poep. We maakten een foto om later te kunnen controleren of de antwoorden juist waren. Vervolgens moesten we met diezelfde plaatjes het juiste dier bij het juiste eten zoeken. Toen we dat gedaan hadden maakten we wederom een foto ter controle. Ons groepje had nog even tijd over en we openden het bakje van de meelwormen. Een paar kinderen vonden het verschrikkelijk eng en stonden een paar meter verderop. Een paar anderen probeerden er eentje te pakken of vast te houden. Aaron lukte het om er eentje te pakken, maar ze waren al aardig groot en de meelworm die Aaron vast had leek hem wel erg lekker te vinden….
• Een andere opdracht was om te bedenken welk dier welke producten nodig had bij zijn verzorging. Dit deden we voor de geit, het konijn en de kip. Alle spullen moesten bij elkaar worden gezet en op de foto worden gezet, wederom ter controle.
• Bij de derde opdracht moesten we allemaal vragen beantwoorden over dieren. Eens kijken hoe groot jullie dierenkennis inmiddels is… De kinderen wisten samen al een hele hoop en in een mum van tijd fietsten we door de vragen.
• Na deze derde opdracht hadden we even een korte pauze. Tijdens deze pauze zaten we in het gebouw de Ganzenpas waar ze verschillende soorten reptielen hadden en kikkers huisden in terrariums. De meesten vonden het erg leuk om te zien en sommigen maakten er een sport van om het aantal kikkers in het terrarium te tellen. Hoeveel het er werkelijk waren? 8? 10? Of misschien wel 24? Het antwoord moeten we je helaas schuldig blijven.
• En als laatste kregen we een rondleiding, waarbij Myrthe uitleg gaf over welke taken een dierenverzorger van een kinderboerderij heeft en wat ze de hele dag doet. Zoals het voeren, het voerschema bijhouden en samenstellen, toezien op het voeren, water bijvullen, afspraken regelen met de dierenarts als een dier ziek is, checken van de algemene gezondheid, etc. en mochten we een kijkje nemen bij Kliko (het Yorkshire varken). Ook worden Jelle en Joep gevoerd, twee Kune Kune varkens. Deze maakten veel lawaai met de jerrycan met brokjes erin en een zak voer welke helemaal aan stukken werd gescheurd door ze.

Tot slot hadden de kinderen nog de ruimte om vragen te stellen aan Myrthe en hebben we een hele leuke groepsfoto gemaakt. Myrthe had nog een leuke uitsmijter, Kliko (het Yorkshire varken) kon op commando zitten. Nou dat wilden we wel eens zien ….
Het duurde even, want zo veel mensen in 1 keer bij elkaar maakte Kliko wel zenuwachtig …
maar uiteindelijk deed Kliko toch echt wat Myrthe van hem vroeg en liet hij zien dat hij keurig kon zitten op commando.

De gastles was ten einde, Myrthe werd bedankt met een fles wijn en een kaart.
En als laatste klap op de vuurpijl hebben we nog gezongen voor Alyssa, want zij was jarig. Nog van harte gefeliciteerd Alyssa namens de hele groep!

Moe en voldaan ging de groep weer per bus terug richting de woonmensen. Als extraatje hebben we de kinderen getrakteerd op een ijsje, iets wat we normaal niet snel doen. En daarom smaakte dit ijsje ook wel extra lekker…..

Klik hier voor de foto's van deze les.