Groep 1 les 22

Luchtverkeersleider

Met de TCR bus reden we naar Nieuw Millingen en Gerard Sloot kwam ons ophalen bij de toegangspoort. Op de school waren er nog 3 andere collega’s die alles gingen opstarten voor het tweede gedeelte van de les.
Gerard gaf een powerpoint presentatie en vertelde over wat het Air Operations Control Station doet. 

Vandaag zouden we vooral zelf ervaren wat een luchtverkeersleider moet kunnen en doet.
Wij gingen na de presentatie en pauze in 2 groepen aan de slag: een groep ging kijken bij de ruimte waar je 2D het luchtruim kan zien. Tom legde uit dat je een aantal competenties moet hebben om luchtverkeersleider te kunnen worden: bijvoorbeeld: je moet geduld hebben, multitasken, nauwkeurig kunnen werken, snel informatie kan verwerken en hier iets mee doen (dus bijvoorbeeld radar beelden kunnen analyseren, notities maken, contact maken met de piloten zodat de vliegtuigen op een veilige manier landen en op het juiste tijdstip). Een planning kunnen maken en dit uitvoeren, de Engelse taal goed beheersen, omdat je in het Engels communiceert met piloten en collega’s. 

Daarna gingen we in de torensimulator kijken. Dit was heel indrukwekkend, omdat het net leek alsof je in een vliegtuig zat en dat je bijvoorbeeld ging landen. In de torensimulator gaan de luchtverkeersleiders ook trainen hoe het is om vliegtuigen veilig te laten landen onder allerlei omstandigheden. Sommige kinderen werden een beetje duizelig, omdat het 3D is en je het gevoel ook echt kreeg dat je in een vliegtuig zat en van alles om je heen bewoog.

De andere groep ging onder begeleiding van 2 instructeurs proberen om zoveel mogelijk vliegtuigen zo veilig mogelijk te laten landen. Hiervoor gebruikten ze o.a. een gradenboog. Iedereen was zeer geconcentreerd aan het werk en Enno en Ruben hadden de prijs gewonnen van beste luchtverkeersleider (zij hadden zoveel mogelijk vliegtuigen op een veilig manier laten landen). Gefeliciteerd Enno en Ruben! Goed gedaan! Dus wie weet zullen zij in de toekomst wel een luchtverkeersleider worden. 

Kortom: het was een zeer interessante, boeiende, leerzame en leuke les! Bedankt Gerard en zijn team collega’s!  

Klik hier voor de foto's van deze les.