Groep 1 les 4

Topsporter

Deze zondag hadden we les van een Olympisch kampioen! Iemand die weet wat het is om op de toppen van zijn kunnen te presteren, maar die ook weet dat dit niet moeiteloos gaat.
Stefan Groothuis, Nederlands, Wereld en Olympisch kampioen, stond klaar om een topprestatie neer te zetten met de leerlingen van Groep 1!
Zijn les begon meteen met bewegen. Want om goed te kunnen presteren moeten je spieren warm zijn. Zonder warming up zou je veel te snel blessures oplopen en in de topsport is dat het laatste wat je wilt.
De spieren zijn warm, de laatste spieren worden nog even gestretcht, de les kan nu echt van start. We zijn klaar om te…eten! Eten? Ja, want naast een goede warming up is gezonde voeding uiteraard ook enorm belangrijk om je lichaam in topconditie te krijgen. Betekent dit dat Stefan in die jaren alleen maar groente, vitamines en water heeft gegeten en gedronken? Wel nee, een frietje of een biertje op zijn tijd kan best. Die ontspanning en lol moet je jezelf ook gunnen om het vol te kunnen houden, maar tijdens de belangrijke momenten is goede voeding wel erg van belang. Je hebt de juiste suikers nodig voor de energie, goede zouten en mineralen zijn ook van belang om je lijf in balans te houden en uiteraard zorg je door gezond te eten dat je lijf niet te zwaar is. Want al die kilo’s moet je wel over de ijsbaan zien te krijgen en nog zo hard mogelijk ook. Gelukkig bleek dat de kinderen van KCA prima weten waar balanceerde voeding uit bestaat en eten de meesten eigenlijk al als een topsporter!
De spieren waren al warm, de buik is nu ook gevuld, wat hebben we nog meer nodig om een topprestatie neer te kunnen zetten? Juist, de goede techniek! Dus, door de knieën, bovenbenen in een hoek van 90˚ en afzetten naar de zijkanten. Blijf zo laag mogelijk zitten en dan ga je als een speer. Als Stefan dat doet, ziet het er doodeenvoudig uit! Dus…dat doen we effe…niet dus! Het vraagt enorm veel van je spieren om zo lang zo laag mogelijk te blijven ‘hangen’ en daarbij ook nog proberen zo hard mogelijk af te zetten! Hilarisch is het wel om al die aankomend Olympisch kampioenen te zien worstelen met de juiste houding!
Spieren, voeding, techniek, dan zijn we er toch wel? Kom maar op met die Spelen! Toch? Helaas, naast al die elementen is focus ook van groot belang! Je mag je absoluut niet laten afleiden door je omgeving! Bij de start moet je alleen maar oor hebben voor dat startschot. Al die schreeuwende fans verdwijnen naar de achtergrond en je bent in opperste concentratie. Je spieren staan gespannen, klaar om a la minute weg te kunnen schieten bij het horen van het schot.
Maar hoe train je dat? Stefan had een mooie manier hiervoor. Hij verdeelde de klas in groepjes van vier en zette in het midden van ieder groepje een pion. De opdracht was simpel; Kijk naar de pion en zo gauw als ik “JA” roep, pak je de pion. Wie ‘m vastheeft, heeft gewonnen.
Simpele opdracht zou je zeggen, maar dat viel tegen. Allereerst moet je je af kunnen sluiten voor die drie medespelers die onrustig de juiste positie innemen, dan heb je nog de overige groepjes om je heen en dan blijkt “JA” opeens een veel moeilijker commando als verwacht! Want bij het omvallen van een stoel, werd de pion meteen gepakt. Een klap in de handen werd ook als “JA” geïnterpreteerd en uiteraard is een fluitsignaal ook het moment om de pion te pakken. FOCUS! Heel belangrijk dus, want als schaatser wil je tijdens de Spelen zo’n fout niet maken!
Als laatste element werd nog gekeken naar het team. Hoewel schaatsen een individuele sport lijkt, kan je niet zonder je team. Je traint met ze, je daagt elkaar uit, beurt elkaar op en je ziet elkaar meer dan je eigen familie! Zonder een goed team is het schaatsen op topniveau bijna niet vol te houden. Tijd voor een teamprestatie dus! In groepen van 10 werd er touwtje gesprongen. Lukt het ons om met zijn tienen tegelijk te springen?
Iedere eerste poging mislukte. Maar toen Stefan wees op het belang van focus, was het fantastisch om te zien dat alle groepen het voor elkaar kregen! Een echte teamprestatie!!
Het was een bomvolle les! Zo vol zelfs dat we compleet vergaten het over het materiaal én de prijzen te hebben! Want uiteraard had Stefan zijn Gouden Plak mee! Nog snel werden er wat foto’s geschoten en moesten we de les afsluiten.
Een actieve, leerzame maar bovenal ontzettend leuke les met een gastdocent die weet hoe je een topprestatie neer moet zetten! En dat bewees hij deze dag een keer niet op de ijsbaan! Dank je wel, Stefan, voor deze Gouden Les!

Met dit verslag heb ik inderdaad de zakelijke kant van het Topsporters verhaal verteld. Maar de échte boodschap die Stefan heeft meegegeven is dat je boven alles LOL moet hebben in wat je doet! Geniet van de kleine overwinningen, heb plezier in wat je doet en besef dat je niet alles meteen kan. Wanneer je dat beseft en dat ook je drijfveer is, is de topsport een fantastische werkplek! Maar…uiteraard kunnen we deze les veel breder trekken! Voor alles geldt dat je het met plezier moet doen, niet dat einddoel is het hoogtepunt, maar de weg ernaar toe! Met al zijn pieken en dalen! En uiteraard is dan zo’n Gouden Plak wel een enorme, dikke, vette, welverdiende kers op de taart!

Klik hier voor de foto's van deze les.