Groep 2 les 1


Kunstenaar

De leerlingen van groep 2 hebben les gehad van Tirza Verrips, beeldend kunstenaar en ontwerper uit Apeldoorn. Tirza zijn werk zou je kunnen kennen. Er is een aantal objecten in Apeldoorn die ontworpen zijn door Tirza.
Tirza begint de les door iets te vertellen over de kleding die hij aan heeft. Tirza heeft een jas en een broek aan met gaten. Maar die gaten zijn weer dichtgemaakt met gaas. Hierdoor wordt het saaie pak leuker omdat je zijn gekleurde overhemd er door heen ziet. Hij heeft het zelf bedacht en gemaakt.
Kunst ontwerpen en maken is goed kijken en nadenken over wat je ziet. Dat leert Tirza de kinderen. Het heeft ook te maken met niet opgeven en volhouden. Als voorbeeld laat hij een karaf zien en een drinkglas. Onder in de karaf zit een druppel van glas die je ziet wanneer je een steen in het water gooit. Dit moest gemaakt worden door een glasblazer. Maar elke keer mislukte het totdat hij de juiste glasblazer vond die het wel kon.
Tirza verteld ook het verhaal van toen hij net zo oud was als de kinderen hij een kunstwerk zag in Madurodam, wat hem zo raakte. Alsof je er een beetje verliefd op werd. Sindsdien is hij gaan proberen zelf van alles te maken.
In de les hebben de kinderen een voorwerp gekozen wat ze mooi vonden. Dit hebben de kinderen nagetekend waarbij Tirza tips gaf om nog beter te kunnen kijken naar je object. 


Klik hier voor de foto's van deze les.