Groep 2 les 14

Politiek

De leerlingen werden in de Raadszaal ontvangen door Marco Wenzkowski, raadslid namens D66. Daar werden de kinderen gelijk in vier groepen, fracties, verdeeld. Een fractie D66, een fractie PvdA, een fractie Lokaal Apeldoorn en een factie VVD. Elke fractie had zijn eigen coach.

Na een inleidend praatje van Marco over de geschiedenis van Apeldoorn werd er uitgelegd hoe een raadsvergadering in zijn werk gaat en hoe wij dat gaan doen. De casus is dat er een ondernemer in Apeldoorn een hotel wil bouwen. Gaat de gemeente zich er mee bemoeien? Bijvoorbeeld over de locatie en de subsidie. De verschillende groepen gingen uiteen om 6 stellingen daarover te bespreken. Daarna hebben, in eerste instantie, de fractievoorzitters verteld welk standpunt zij innemen.

Daarna brak het debat los. Geleid door de voorzitter, normaal gesproken de burgemeester maar nu een wethouder. De kinderen werd geleerd om elkaar met u aan te spreken en via de voorzitter te praten. Allerlei technieken kwamen aan bod als interrumperen, schorsen en stemmen. Uiteindelijk werd door de voorzitter een conclusie getrokken.

Het was een hele leuke les waarbij alle kinderen betrokken waren. Het ging er serieus en fanatiek aan toe waarbij iedereen probeerde goed voor zijn mening uit te komen. Het is voor veel kinderen duidelijk geworden hoe beslissingen binnen de gemeente worden genomen.

RTV Apeldoorn heeft opnames gemaakt en ook na afloop kinderen geïnterviewd. De uitzending zal vrijdagavond zijn om 18:00.


Klik hier voor de foto's van deze les.