Groep 2 les 2

Boswachter

Afgelopen zondag gingen we naar het Ugchelse bos om boswachter Monique Zondag op te zoeken in het kantoor van de boswachters van het Staatsbosbeheer.

Monique vertelde over wat een boswachter allemaal doet en veel kinderen wisten al een aantal taken en verantwoordelijkheden van een boswachter. Eigenlijk is een boswachter ervoor om de rust te bewaren voor de natuur en de dieren. De boswachter geeft voorlichting en rondleidingen aan mensen over het bos, natuurgebieden en dieren. Hij of zij is ook een opsporingsambtenaar (bijvoorbeeld of er dierenvallen liggen en die verwijderen) en spreekt mensen aan op hun gedrag als ze bijvoorbeeld een overtreding begaan bij het betreden van een natuurgebied. Sommige boswachters mogen dan een bekeuring uitschrijven. Wij gingen een wandeling maken met Monique en we zagen dat er een busje rondreed door het bos. En dit mag natuurlijk niet (tenzij er toestemming voor was gegeven). Monique legde uit dat zij een collega kan bellen en diegene zou de bestuurder van het busje kunnen aanspreken en een bekeuring kunnen uitdelen. 

Boswachters halen ook bomen weg die bijvoorbeeld erg ziek zijn. Ook als er een overschot is van een bepaald soort dier dan krijgen de boswachters toestemming om een groot aantal doden zodat de populatie van de diersoort niet te groot wordt. 

Tijdens de wandeling gingen we op zoek naar allerlei dierensporen en zagen we bijvoorbeeld allemaal natte/moerras achtige plaatsen waar de wilde zwijnen gaan zoelen (modderbaden nemen).
De kinderen kwamen erachter dat de wilde zwijnen na het zoelen, gingen schuren tegen bomen aan en we vonden allemaal modderresten op de bomen en allemaal stevige haren van hun.

Monique liet wildroosters zien en dat die ter bescherming zijn voor de dieren zodat ze niet zomaar kunnen oversteken over de drukke Hoenderlooseweg. Bij het Jachthuis werden er nog dieren schedels besproken door haar. 

We hebben een leuke en leerzame les gehad. Bedankt Monique! 

Klik hier voor de foto's van deze les.