Groep 2 les 6

Veiligheidsregio

Dit lesverslag is gemaakt door Diego.

Veiligheidsregio Apeldoorn: ‘Alle kinderen worden collega’s en we zijn allemaal een team!’

Alle kinderen gingen splitsen in 5 groepen: Ghor, bevolking zorg, communicatie, politie, brandweer.

1. Ghor is een netwerk van de geneeskundig hulporganisatie in de regio. Bijvoorbeeld als er een groot incident voorkomt, organiseren ze de geneeskundige hulp.

2. Ik zat in de groep “bevolking zorg”, dat is wat ze met de bevolking doen als een incident plaatsvindt. Bijvoorbeeld als er brand is, wat doen ze met mensen eromheen doen.

3. De andere groep is de brandweer en de politie. Bijvoorbeeld als er brand is, overleg de brandweer met de politie, hoe moeten ze het incident moeten aanpakken. Ze zoeken sporen naar wie brand heeft aangestoken of hoe de brand is ontstaan. Of als iemand overleden is dan zeggen ze aan de familie van het slachtoffer het slechte nieuws.

4. De communicatie/com is een afdeling dat gespreken houdt met mensen die men nodig heeft om het incident op te lossen en ze houden zich bezig met sociaal media en het uitvoeren van interviews.

We gingen aan een tafel zitten en er was een meneer die ging uitleggen wat bevolking zorg was. Toen zei de majoor van het leger dat we op een scherm moesten kijken. We zagen een stadje op het scherm. Hij zei dat er op de ambulance/helikopter een vogel op de propeller zat. De helikopter was gevallen op een boerderij. De boerderij stond in de brand. Er waren 3 mensen in de helikopter die waren overleden en de boer en boerin waren vermist. De helikopter ging neer storten en raakte hij een stroompaal. Er onder zat water en er was ook nog een voetbal wedstrijd bezig die zaten toen ook zonder stroom. Er was nog een dorpje die vlak bij de stad zat. De stroom paal leidde om dorp heen. Daardoor zat het andere dorp ook zonder stroom. De andere kinderen en ik moesten een oplossing bedenken. Om dit probleem op te lossen gingen we aan de slag. Alle kinderen werden verdeeld in vijf groepen. Met zijn allen hebben we het probleem opgelost!
Ik vond deze les interessant en leuk, want ik heb veel over de veiligheidsregio geleerd. Ook zag ik dat elke beslissing erg belangrijk kan zijn. 

Klik hier voor de foto's van deze les.