Maatwerktraject Prinses Margrietschool

De lessen in schooljaar 2022-2023

 Op PCBO Prinses Margriet hebben de kinderen van groep 4, als onderdeel van hun thema Ruimtereizigers, planeten geverfd en een zonnestelsel in elkaar gezet. Ook gingen we met de kinderen, een planeet boven zich uit dragend, op het schoolplein rondjes lopen om de zon heen. Ze konden ervaren dat Mercurius heel snel om de zon draait en Neptunes heel langzaam. Een les van KCA waarbij het zien, doen, bewegen en leren hand in hand gaan!

Klik hier voor de foto's van deze les.

 Na het bouwen van een zonnestelsel, hebben we als KCA de groep 4 kinderen van de Prinses Margriet ge´nspireerd om Aliens te maken die op de verschillende planeten zouden kunnen leven. Met hamer en zaag, boor en lijmpistool waren de kids ijverig bezig met het verleggen van grenzen. En de verzameling Aliens is ronduit prachtig geworden!

Klik hier voor de foto's van deze les.

Klik hier voor de foto's van deze les.
Op vrijdag 7 oktober werden de kinderen van groep 4 van PCBO Prinses Margriet met een TCR-bus naar Teuge gebracht – het voelde als een schoolreisje, maar was een mooie afsluiting van het blok over Ruimtevaart. Kinderen mochten in een vliegtuig zitten en hebben geleerd wat een kompas en wat elektrisch vliegen is. En verder mochten ze een vliegtuigje vouwen om een mooie pilotenbadge te kunnen winnen!

Klik hier voor de foto's van deze les.
Vrijdag 18 november kwam Elly van der Velde vertellen hoe je als archeoloog in de bodem op zoek gaat naar sporen uit het verleden – en wat dat zegt over hoe mensen vroeger leefden. Zelf gingen we ook aan de slag met het onderzoeken van voorwerpen en bedenken waarvoor mensen die vroeger gebruikt zouden kunnen hebben. Tenslotte zijn we bezig geweest met het knutselen van amuletten: mensen wilden zichzelf vroeger beschermen tegen alles wat ze niet begrepen, en dat deden ze ook door amuletten te dragen. Ieder kind ging met een eigen gemaakt geluks-amulet om de hals naar huis!

Klik hier voor de foto's van deze les.

 Vrijdag 9 december gingen we met de kinderen van PCBO Prinses Margriet groep 4 in het kader van hun thema “Cultuur en Traditie”, een kwartetspel maken. De kinderen mochten eerst nadenken over verschillende kaarten binnen hun kwartet (fruit, kleding, gezicht etcetera) om daarna in groepjes van vier de kwartetten te tekenen. Wat waren ze er geconcentreerd mee bezig! Na dit werkje gingen we natuurlijk kwartetten, maar ook sjoelen, kegelen en knikkeren om de Oud-Hollandsche spelletjes weer even nieuw leven in te blazen.

Klik hier voor de foto's van deze les.

In het kader van het thema Bouwen Maar op PCBO Prinses Margriet, mochten de kinderen van groep 4 PCBO Prinses Margriet van vertegenwoordigers van De Bouwemensen, leren hoe te metselen, dakpannen te leggen en zelf een voederhuisje timmeren!

Klik hier voor de foto's van deze les.
Met de kids van PCBO Prinses Margriet hebben we van een student Bouwkunde geleerd dat echt architecten ook kijken naar hoe dieren bouwen: de bouwwerken van mieren, vogels en bijen zijn zelfs in het groot nagemaakt! Daarna gingen de kids aan de slag met het maken van een eigen insectenhotel. Een huis heeft voor dieren dezelfde functie als voor mensen: ze willen erin slapen, schuilen, eten bewaren en elkaar ontmoeten!

Klik hier voor de foto's van deze les.