10 jaar focus op talent bij Kids College Apeldoorn

11 februari 2019

 ,,We zijn er in Nederland heel sterk in om te zien waar iemand niet goed in is en daar meer aandacht voor te vragen. Veel beter is echter om te focussen op waar iemand wel goed in is. Iedereen heeft talenten.’’ Dat benadrukte staatssecretaris Paul Blokhuis vanmiddag bij de viering van het tienjarig bestaan van het Kids College Apeldoorn. Weekendscholen als het KCA helpen erbij om die talenten naar voren te halen, ziet Blokhuis.

KCA pakte tien jaar geleden de uitdaging op om kinderen te helpen die door hun thuissituatie niet altijd de mogelijkheid krijgen om hun talenten te ontplooien. Niet in de vorm van bijles met schoolboeken op tafel, maar aan de hand van themalessen met gastdocenten. Zelfs de burgemeester stelde zich daarvoor beschikbaar.
,,Hoe word je burgemeester?’’, berichtte de Stentor daar jaren geleden over. Een mooi voorbeeld van waar in de ‘schoolbanken’ bij KCA over wordt nagedacht, vindt coördinator Patricia Wentzel. De snuffelstage die Eva Kluft vanuit het KCA bij de gemeente liep, leidde ertoe dat de gemeente kort geleden een kinderburgemeester (Sibel Ozcan) aanstelde.

Kind van de rekening
De weekendschool is niet alleen bedoeld voor leergierige hoogbegaafde kinderen, benadrukt Wentzel. Ook kinderen die extra aandacht kunnen gebruiken vinden er hun plek. ,,Je mag niet het kind van de rekening worden doordat je thuis tussen de wal en het schip valt’’, benadrukt ze.
,,Je kunt er niets aan doen dat je bijvoorbeeld uit een gezin komt waarvan de ouders zijn gescheiden of waar je gehandicapte broertje heel veel aandacht vraagt’’, legt bestuurslid en mede-oprichter Eelke Hemrica uit. ,,Onze uitdaging is daarbij geen ‘school voor zielige kinderen’ te zijn, maar te zorgen dat andere kinderen jaloers op onze kinderen zijn.’’

Bijzonder Gewoon
Bas Schepers is een van de gastdocenten van KCA. Vandaag verschijnt zijn eerste boek ‘Bijzonder Gewoon’, met columns en verhalen over ‘helden in de klas’. Staatssecretaris Blokhuis nam het eerste exemplaar gistermiddag in ontvangst. Als oprichter van ‘Het Heldenbureau’ is Schepers’ missie kinderen duidelijk te maken dat ‘iedereen een held is en talent heeft’.

Draken
,,Dat doe ik aan de hand van verhalen’’, zegt hij. ,,In een goed verhaal zit een held en zitten draken. En schiet iemand te hulp. De uitdaging is om dat te vertalen naar je eigen verhaal’’, vindt hij. ,,Die draak kan bijvoorbeeld zijn dat jouw ouders gescheiden zijn, dat je onzeker bent of wordt gepest, of dat er thuis financiële problemen zijn. Het lucht op om daar over te praten, en dat kan hier ‘veilig’. Je leert te begrijpen dat als je afgeleid bent op school, dat misschien komt doordat het je zo bezighoudt dat je vader en moeder niet meer bij elkaar komen. En dat je niet de enige bent die daar mee kampt, dat andere kinderen ook zoiets hebben. Je leert dat je je held kunt zijn in je eigen verhaal.’’
In de tien jaar dat het Kids College Apeldoorn bestaat hebben meer dan vijfhonderd kinderen de Apeldoornse weekendschool gevolgd. Op dit moment zijn er verdeeld over drie jaargroepen ongeveer 65 leerlingen, waarvan een derde deel ieder jaar in- en uitstroomt. Een seizoen beslaat 24 zondagen, waarvan de helft op locatie bij een van de gastdocenten. In het derde jaar gaan de leerlingen op snuffelstage. 

Gep Leeflang 11-02-19, 06:20 


Nieuws archief